stikkontakt@risloev.dk
35 25 15 70

Hvorfor skal du teste din fejlstrømsafbryder?

Fejlstrømsafbryderen er nødbremsen i dit hjem. Den sidder i dit elskab og beskytter dig mod livsfarligt stød ved at afbryde strømmen, hvis der opstår en fejl i et elapparat. En fejlstrømsafbryder kan redde liv.

 


Det er vigtigt at teste sin fejlstrømsafbryder jævnligt, fordi man ved et tryk på testknappen ”motionerer” afbryderen. Man giver den populært sagt et serviceeftersyn, så den er i ”god form”, hvis der en dag skulle blive brug for den. HUSK når du tester den slukker du for alt strømmen.

Vidste du?

  • Det er lovpligtigt at have en fejlstrømsafbryder installeret i sit elskab
  • Du bør teste din fejlstrømsafbryder minimum to gange om året
  • Hvis din fejlstrømsafbryder er mere end 10 år gammel, bør du få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at kigge på den.

Fejlstrømsafbryderen er lovpligtig
Det er lovpligtigt at have installeret en fejlstrømsafbryder i sit hjem. De mest udbredte typer er en HFI- eller en HPFI-afbryder. HFI-afbrydere installeres ikke længere, og har du en HFI-afbryder, bør du overveje at skifte den til en HPFI-afbryder, der er bedre tilpasset nutidens elektronik.

Sådan tester du din fejlstrømsafbryder – det er nemt og gratis
Du kan selv teste din fejlstrømsafbryder. Det koster ikke noget, og det er hurtigt gjort. Tryk på fejlstrømsafbryderens testknap, der ofte er markeret med et ’T’. Går strømmen ikke ud, virker din fejlstrømsafbryder ikke, og du bør få den tjekket af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

Er din fejlstrømsafbryder mere end 10 år gammel?
Tror du, at din fejlstrømsafbryder er mere end 10 år gammel, er det en god ide at få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at tjekke den. Både HFI-afbrydere og HPFI-afbrydere er mekanik, der bliver mindre funktionsdygtig med tiden.

 

Du kan se mere om hvordan man tester i denne lille video lavet af og for Sikkerhedsstyrelsen